sebab itulah mereka bikin cerita ‘love is cinta’

aku berbicara/bercakap dengan seorang teman tentang cinta, kasih-sayang dan perasaan. banyak yang dibualkan, dan bermacam-macam pendapat dilontarkan, bersama argument2 yang mencetuskan lebih banyak idea untuk didebatkan. sampailah kami pada satu persoalan.

i love you

dan

saya sayang awak

apa bedanya?

entahlah, bunyinya bagai serupa. tapi maksudnya jauh sekali. kalau ditenung-tenung, seseorang itu berkata “saya sayang awak” pada orang teristimewanya, apakah maksud betulnya. adakah maksud sayang itu seperti ibu menyayangi anak, ataupun seorang suami yang menyayangi isteri.

eh same je kan due-due tu?

tidak. lain sekali. kasih ibu kepada anak berbeda sekali dengan kasih suami terhadap isteri. kasih ibu berlandaskan didikan, asuhan dan harapan yang ditumpahkan kepada anak. tapi kasih suami lebih kepada kepercayaan, kesefahaman dan intimasi antara satu sama lain.

betulkah begitu?

ya. benar sekali. tapi ia susah untuk dihuraikan dengan kata-kata. kata orang, sayang itu subjektif. tapi bagi aku, love is more than sayang. kalau di-direct-translate-kan memang lah sama maksud nya, tapi seorang teman yang lebih expert kata, i love you=saya cinta awak, bukan saya sayang awak. aku juga termakan kata-kata nya.

entahlah, cinta/sayang/perasaan hati itu complicated. hanya empunya badan lebih memahami dan mengerti.

**

oh satu lagi. untuk pengetahuan semua, andaikata tidak tahu. kita tak perlu bayar semua saman polis/jpj untuk buat renew roadtax or hidupkan lesen. system mereka tidak sebodoh utp, kene bayar saman sebelum buat sticker baru. adalah sorang mamat tu, x renew lesen sebab igt kene bayar saman dlu. igt jpj tu sama ngn pakgad utp ek?🙂

3 responses to this post.

  1. Posted by otai yg chumil on October 12, 2008 at 7:46 pm

    nope..renew lesen boleh.tp road tax x bleh..u have to settle saman yg ko sign..kalau speed trap xpe sbb ko x sain..tp kalau ko kne tahan n sign surat saman..ko kene byr saman tuh dulu..baru bleh idup road tax..my uncle is a traffic officer n house mate aku pon pulissss…huhu..slamat renew road tax..

    Reply

  2. Posted by nirzan on October 12, 2008 at 7:56 pm

    ouh
    thanks otai for the info😀

    Reply

  3. Posted by fiona on February 27, 2009 at 3:09 pm

    ermmm ….ni page ape erk???
    i nak tau ape keitimewaan khatulistiwa??

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: