puasnya makan masakan sendiri

bulan puasa tahun ini, aku, teman sebilik dan sorang teman serumah nekad untuk memasak sendiri. dari juadah berbuka, ke moreh dan santapan sahur, semuanya kami masak sendiri. niat dihati memang tinggi, bersama harapan menggunung, tapi ada kalanya malas juga. apakan daya, bukan resmi hidup seharian kami. nak dikatakan apa lagi. kurang-kurang, ada usaha kami memasak sendiri. buat persediaan menempuhi alam dewasa. sampai bila nak menghadap lauk-pauk di kedai, makan nasik ditanak kawah. hendak juga merasa air tangan sendiri. bila seni memasak sudah digilap, dapur dirumah pun mungkin boleh berasap. bangga ibu-ibu kami mungkin, bila melihat anak-anak teruna mereka sudah pandai menumis bawang, menggulai sayur.

dari hari pertama ramadhan, bermacam jenis masakan kami cuba. bukanlah sempurna sangat, tapi sedaplah juga. nak dibandingkan dengan makanan di cafe, jauhlah sedapnya masakan kami. tambah lagi, kepuasan menikmati lauk dimasak sendiri tiada taranya. berpenat berpeluh menyediakan bahan, lansung menumis dan menggulai, habis hilang peritnya, bila juadah sedia terhidang menunggu masa disantap. nikmat sungguh. kadang-kadang terlebih garam, terkurang asam tapi habis juga kami sental. maklumlah, semuanya anak-anak baru belajar, bukannya tukang masak dengan puluhan tahun pengalaman. ibuku dirumah sering ku runsingkan, menelefon waktu dia sibuk didapur, menanyakan resepi setiap kali.

“telefonnya tiap hari, resepinya macam-macam mama dh ajarkan. nak masak utk mama entah bila” bebel ibu. aku senyum sendirian.

ramai juga yang merungut, kuat sangat bau tumisan kami petang-petang hari, menggoda dan mengujakan ketika semua orang sedang lapar. bukan niat kami ingin menunjuk, kalau boleh mahu kami kongsikan, tapi adatlah orang memasak, rempah setumisan, bau sepekan. kalau ada masa dan kelapangan kemudian hari, boleh kami masakkan.

setelah empat hari puasa, banyak juga juadah kami cuba. nasik goreng korea (hehe), ikan masak berlada, kubis goreng ikan bilis, sup sayur dan sotong, kangkung goreng belacan, sardin bersama kentang dan lain-lain. niatnya petang ini, mahu digulai kari ayam. cuba sajalah. tidak dicuba, manakan tahu pahit manis masamnya.

ikan goreng berlada..

kepada teman-teman yang ada resepi sedap-mudah-cepat untuk dicuba, kongsikan lah. tiada ruginya orang lelaki belajar memasak, senang nanti memikat hati ibu mertua….tambah lagi jika dia tahu anaknya jarang kedapur

lihat disini, disitu dan disana untuk respi masakan. bacalah. seronok.

2 responses to this post.

  1. Posted by nama itu adalah virtue kita sendiri on September 5, 2008 at 10:30 am

    gila padu!

    1st: ajar ak masak?
    2nd: apsal rajin sangat masak
    3rd: kalau ak ade adik perempuan, ak da kasi kt ko (hint2..hehe)

    **
    p/s: style of writing da berubah…padu!

    Reply

  2. Posted by nirzan on September 8, 2008 at 3:35 pm

    boleh
    dtg lah kerumah
    bawak ayam, udang dan daging-daging
    rempah dan bawang
    nnt ku ajarkan

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: