gelagat sahur

bila bercakap pasal sahur, macam-macam kenangan bermain di fikiran. ketika kecil, dalam lingkungan umur 7 tahun, aku masih ingat, bangun sahur merupakan satu cabaran yang maha dahsyat. ibuku bersusah payah memasak dan memanaskan lauk, membancuh milo dan mengupas epal untuk menarik minat kami adik beradik menjamah makanan.

“semua orang kene sahur, nanti siang cergas sikit” pesan ibu. masing-masing cuba membuka mata, tapi fikiran masih terbayang bantal dan selimut yang lebih nampak enaknya.

zaman sekolah asrama, aku teringat, bila smpai waktu sahur, warden memasang alunan ayat-ayat suci kuat sekali. bergema di segenap pelusuk tanah keramat sekolah ku. kemudian, datang pula mereka, dengan rotan sebilah, memukul-mukul pintu sambil menyuruh kami bangun. mulia sungguh jasa mereka, demi anak-anak didik yang dikasihi. sahur di dewan makan beramai-ramai. lihat sahaja lah muka-muka kelat, kusut dan serabut menjamah nasi, ataupun bihun disulami teh panas pembuka selera. kadang-kadang ada biskut atau roti kering. seronok betul bersahur bersama teman-teman. sudah sahur, masing-masing menyorong bantal di bilik, sambung tidur. biasalah subuh dibulan puasa lebih banyak dibilik berbanding di surau sekolah. itupun banyak yang tuang.

bila masuk alam universiti, sahur lebih banyak di kedai-kedai mamak, ataupun makanan yang dikirim pada kawan. masih tinggal di asrama, tapi suasananya berbeza. tiada lagi dewan makan, tiada lagi warden datang mengejutkan, tiada lagi teh panas jadi hidangan. semuanya sendiri. kadang-kadang, bila sampai kerajinan, memasak untuk juadah sahur juga menyeronokkan. biasalah, makanan orang bujang. masakan yang senang, cepat dan jimat. selain ikan sardin dan nasi putih panas-panas, mee segera juga menjadi pilihan utama. ramai juga yang lebih senang bersahur awal, tidur dan bangun subuh lewat. tapi sunnah nabi, sahur harus dilambat-lambatkan.

dijadikan cerita, ada seorang kawan rapatku ini. bila waktu sahur hampir habis, mesej ku hantar belum berbalas. maksudnya, dia masih belum bangun. kerna sayangkan kawan, aku mengatur langkah pergi mengejutkan. niat dihati ingin meminjam jumper (untuk bateri kereta), sambil melihat-lihat sudah bangkitkah ia.

“dude, bangun2. dh nk abes waktu sahur ni. wei nk pinjam jumper” kejutku perlahan-lahan.

die bangkit duduk, sambil merenung mataku. tangan nya pantas bergerak, meraba-raba bawah bantal, dan dalam selimutnya. aku diam. tertanya, apa yang di cari nya.

“ko cari ape?” tanyaku.

“cari jumper la” jawabnya selamba. masih terpisat-pisat.

oh sungguh. dia masih belum sedar. aku ketawa berdekah-dekah dalam hati. nak di ketawakan depan muka, dia masih mamai. kesian pula. tp sungguh, kelakar sungguh kelakar.

kenangan. macam-macam terjadi. bangun sahur memang banyak meninggalkan memori. tapi aku bersyukur. setiap tahun, berbagai ragam terjadi. dan aku pasti, sahur di hari-hari mendatang, dan tahun-tahun selepas ini, pasti lebih banyak kenangan bakal ditempuhi.

pesanan: dude, kamu sungguh comel ketika bangun tidur. maaflah, gelakkan kamu tadi. tapi, aku masih tersenyum terkenang gelagatmu.

6 responses to this post.

  1. Posted by theQueen on September 2, 2008 at 1:52 pm

    kohkoh. ye. sungguh kelakar😄

    Reply

  2. eloooo… bila nak masak untuk akak…🙂 i already have pasta reservation for you..

    Reply

  3. oh..did i tell u my pic ada dlm utusan (ruangan sigap) last week.. saturday 30th august..and also my name ada mentioned in kosmo , same day.. try to get the paper..yg online gbr lain..

    Reply

  4. Posted by lelaki kacak bawah bilik ko on September 3, 2008 at 11:12 am

    ko memang tahi.

    walaupun baca post ni aku gelak sorang-sorang, ko still tahi.

    deng! first time ak rase nak ngaju ngan laki.taik!

    Reply

  5. Posted by nirzan on September 3, 2008 at 11:55 am

    thequeen: kelakar bukan, see dh ade orang blushing

    missjewelz: of course, but masak for me first, then i masak for you haha

    lelaki blushing bawah bilik: huahahahaha, ngaju? cmne nk jadi petbro aku cmni. tak elok ckp tahi bulan2 puasa cmni, kurang pahala..hahaha

    Reply

  6. okay…i will wait to masak for you..bila la tuh kan…….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: